|
2023-11-24 20:34:30, péntek
|
|
|
Mindenféle tápanyagra szükségünk van, hogy a testünk egészségesen működjön. A test tápanyag-felszívódási képességét sok minden befolyásolhatja, például az ételek párosítása és az étkezés módja. Ha például gyorsan eszünk, akkor előfordulhat, hogy a tápanyagok nem szívódnak fel megfelelően. Ez még abban az esetben is igaz, ha egyébként tápanyagokban gazdag ételeket fogyasztottunk. Létezik néhány olyan módszer és trükk, amellyel hatékonyabbá tehetjük a tápanyagok felszívódását.
Az ételek megfelelő párosítása növelheti a tápanyagok felszívódását, és ezzel sokat javulhat az egészségünk is. Például a vas és a C-vitamin kombinációja nagyon hasznos, hiszen egymás nélkül nehezen működnek. Annak érdekében, hogy a szervezetben felszívódjon a növényi alapú vas, C-vitaminnal vagy C-vitaminban gazdag táplálékkal kell azt együtt fogyasztani, ugyanis a C-vitamin segít lebontani a rosszabb felszívódású növényi eredetű vasat, mégpedig olyan formában, amelyet a sejtek fel tudnak szívni és hasznosítani képesek. Ha spenótot eszük, akkor vasban gazdag ételt fogyasztunk. Előnyösebb a spenóthoz egy kis citromot is adni, mert így hatékonyabban szívódik fel a spenótban található vas.
Az erős és egészséges csontokhoz megfelelő mennyiségű kalciumra van szükség. De ahhoz, hogy ez az ásványi anyag fel tudjon szívódni, D-vitaminra is szükség van. Például ha D-vitaminban gazdag tejterméket fogyasztunk, adjunk hozzá kalciummal dúsított táplálékot is.
Amennyiben gyorsan eszünk, azaz nem rágjuk meg megfelelően az ételt, akkor nagy az esélye, hogy a tápanyagok nem szívódnak fel kellőképpen. Ha azonban alaposan megrágjuk a falatot, akkor ezzel aktiváljuk a szájüregben lévő enzimeket. Egy kutatás során azt állapították meg, hogy azoknál a vizsgálati alanyoknál szívódott fel hatékonyabban a mandulában található E-vitamin, akik legalább negyvenszer megrágták azt, ellentétben azokkal, akik csak körülbelül tízszer rágták meg ezt a táplálékot.
A tápanyagok felszívódására az is hatással van, hogy éppen milyen lelkiállapotban étkezünk. Ha ugyanis stresszesek vagyunk, akkor megemelkedik a szervezetben a kortizolszint, ami pedig szapora szívverést eredményez. Ilyenkor az energia a stressz kezelésére fordítódik, ennek köszönhetően lelassul az emésztési folyamat, ami pedig csökkenti a tápanyagok felszívódási képességét. A stressz emellett a gyomorürülést és az anyagcserét is lassítja.
Korábbi tanulmányok szerint a gyümölcs fogyasztása jobb ötlet, mint a gyümölcsléivás. Ezt napjainkban megcáfolják, ugyanis mind a kettőre szüksége van a szervezetnek. Egy tanulmány azt írta le, hogy sok gyümölcs esetében akkor szívódnak fel jobban a tápanyagok, ha lé formájában fogyasztjuk azokat. Például a karotinoidok jobban felszívódnak, ha narancslevet iszunk, mintha a gyümölcsöt ennénk. Ellenben a gyümölcs rostjaira is szükségünk van, hiszen többek között az emésztésnek tesznek nagyon jót.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Szakanyagok |
|
Címkék: befolyásolhatja, lelkiállapotban, gyümölcsléivás, fogyasztottunk, felszívódására, felszívódását, kortizolszint, hatékonyabban, tápanyagokban, gyomorürülést, felszívódású, kombinációja, szervezetnek, előfordulhat, szervezetben, hatékonyabbá, megemelkedik, felszívódási, állapították, felszívódjon, egészségesen, köszönhetően, hasznosítani, narancslevet, felszívódnak, karotinoidok, egészségünk, fogyasztani, ellentétben, táplálékkal, megfelelően, negyvenszer, megcáfolják, tejterméket, fogyasztjuk, kellőképpen, testünk egészségesen, ételek párosítása, étkezés módja, tápanyagok felszívódását, ételek megfelelő, szervezetben felszívódjon, növényi alapú, rosszabb felszívódású, spenótban található, ásványi anyag, szájüregben lévő, kutatás során, vizsgálati alanyoknál, mandulában található, tápanyagok felszívódására, stressz kezelésére,
|
|
|
|
testünk egészségesen, ételek párosítása, étkezés módja, tápanyagok felszívódását, ételek megfelelő, szervezetben felszívódjon, növényi alapú, rosszabb felszívódású, spenótban található, ásványi anyag, szájüregben lévő, kutatás során, vizsgálati alanyoknál, mandulában található, tápanyagok felszívódására, stressz kezelésére, emésztési folyamat, tápanyagok felszívódási, stressz emellett, gyümölcs fogyasztása, kettőre szüksége, karotinoidok jobban, gyümölcsöt ennénk, gyümölcs rostjaira, emésztésnek tesznek, befolyásolhatja, lelkiállapotban, gyümölcsléivás, fogyasztottunk, felszívódására, felszívódását, kortizolszint, hatékonyabban, tápanyagokban, gyomorürülést, felszívódású, kombinációja, szervezetnek, előfordulhat, szervezetben, hatékonyabbá, megemelkedik, felszívódási, állapították, felszívódjon, egészségesen, köszönhetően, hasznosítani, narancslevet, felszívódnak, karotinoidok, egészségünk, fogyasztani, ellentétben, táplálékkal, megfelelően, negyvenszer, megcáfolják, tejterméket, fogyasztjuk, kellőképpen, fogyasztunk, emésztésnek, anyagcserét, szájüregben, fogyasztása, tanulmányok, napjainkban, stresszesek, vitaminnal, tápanyagok, mandulában, alanyoknál, amennyiben, vizsgálati, aktiváljuk, párosítása, táplálékot, körülbelül, kalciummal, mindenféle, vitaminban, egészséges, szükségünk, formájában, tápanyagra, előnyösebb, gyümölcsöt, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 6441
- e Hét: 31332
- e Hónap: 62818
- e Év: 267519
|
|
|